‘Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.’ Het is een wijze les die we al jong leren. Maar bij belangrijke veranderingen in het leven werkt het meestal anders. Of het nu gaat om een relatie, een baan, een huis of een nieuw gedragspatroon, vaak moet je eerst de oude situatie loslaten, voordat de nieuwe situatie kan ontstaan. Soms moet je heel tastbaar afstand doen, soms neem je alleen op emotioneel vlak afscheid terwijl uiterlijk de oude situatie nog voortduurt.

Niemandsland tussen oud en nieuw

Loesje zegt: ‘Als je loslaat, heb je twee handen vrij.’ Voor de meesten van ons is dat niet zo gemakkelijk. Tussen oud en nieuw ligt een leegte, een mistig niemandsland. Je oude zekerheden ben je al grotendeels kwijt, maar de nieuwe situatie is nog niet binnen bereik of is zelfs nog niet duidelijk. Je gaat er twijfelen: waar ben ik aan begonnen? Paniekerige stemmetjes in je hoofd zeggen dat het niet gaat lukken en dat je te veel vraagt.

Vertrouwen

Als je zekerheid in de omgeving afbrokkelt, moet je houvast vinden in jezelf. De tocht door niemandsland vraagt moed en vertrouwen. Waar je die vindt, zal voor iedereen verschillen: in jezelf, in je kwaliteiten, in het feit dat je eerdere stormen hebt doorstaan, in het reisdoel dat de moeite waard is, in de weg die je al hebt afgelegd, of in de wetenschap dat je hulp kunt vragen.

Als je je doel voor ogen houdt en stap voor stap vooruit zet, zul je toch merken dat de mist optrekt en het landschap verandert. Goede reis, veranderaar!