Tok, tok. Regelmatig komt het thema zelfvertrouwen even bij me aankloppen. Ook in het merendeel van de coachtrajecten die ik mag begeleiden komt het vroeg of laat aan de orde. ‘Had ik maar meer vertrouwen in mijzelf en mijn kwaliteiten,’ zeggen coachees soms, met een schouderophalen dat weinig hoop op verandering uitspreekt.

In het boek ‘100% zelfvertrouwen’ legt coach, trainer en auteur Frank Schaper uit dat zelfvertrouwen een momentopname is. Hij gaat ervan uit dat ieder mens geboren wordt met 100% zelfvertrouwen. Als je op een bepaald moment minder hebt, ben je het dus ergens kwijtgeraakt. Hoe en wanneer gebeurt dit en wat kun je eraan doen?

Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden beschrijft Schaper drie mogelijkheden om je zelfvertrouwen kwijt te raken (gestolen, verloren, weggegeven), drie manieren om het weer terug te krijgen (herwinnen, terugvinden, herpakken) en drie manieren om het te onderhouden (verdedigen, benutten, uitbouwen).

Het eenvoudige model in dit vlot leesbare boek helpt om te bepalen waar je staat qua zelfvertrouwen en wat je kunt doen om het terug te krijgen of te onderhouden.

Je kunt het boek voor 12,50 euro bestellen bij (online) boekhandels.