Het valt mij op dat veel mensen in de loop van een coachtraject gaan opruimen. Niet het dagelijkse wegwerken van de post en de vaat, maar een Grote Opruimactie. Ze nemen de zolder, garage of berging eens goed onder handen of sorteren de boekenkast, de mappen op de computer, de kleerkast of het speelgoed van de kinderen.

Vaak is dit een teken dat zij zich zijn aan het klaarmaken voor de overgang naar een nieuwe fase. Het fysieke opruimen staat symbool voor ‘de zaken op een rij zetten’. Wat je met je handen doet, doe je tegelijk ook met je hoofd en je hart.

Je overziet wat je hebt, bepaalt wat je mee wilt nemen naar de toekomst en ook waar je vanaf wilt of wat je niet meer nodig hebt. Je beseft dat een seizoen, periode of leeftijdsfase voorbij is en maakt je klaar voor de volgende etappe.

Het opruimen van oude spullen brengt orde, overzicht en ruimte voor nieuwe zaken. Na het loslaten van oude ervaringen komt er vaak inspiratie voor nieuwe plannen. Opruimen brengt dus beweging. Het geeft rust én energie. Krijg je al zin?